Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Секретно писмо, чието съдържание е станало медийно достояние, уведомява властите в Багдад за предстощо изтегляне на американската армия от Ирак. Това обяви Франс прес късно вечерта в понеделник, но часове по-късно информация беше отречена лично от министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър.

Според френската информационна агенция американската армия е информирала, че силите на международната антиджихадистка коалиция ще се „препозиционират“ с цел „безопасно и ефективно изтегляне от Ирак“.

Американски и иракски военен са потвърдили пред Франс прес автентичността на писмото, подписано от генерал Уилям Сийли, командващия американските военни операции в Ирак.

„Ние уважаваме вашето суверенно решение, което ни нарежда да се изтеглим“, пише още в посланието.

САЩ нямат планове да изтеглят войските си от Ирак, отговори незабавно министърът на отбраната Марк Еспър, цитиран от световните агенции.

„Няма каквото и да било решение за напускане на Ирак“, каза Еспър, запитан за писмото. Няма и планове за подготовка за изтегляне, допълни той.

„Не знам какво е това писмо… Опитваме се да установим откъде се появи, това е. Няма обаче взето решение за напускане на Ирак. Точка“, категоричен бе шефът на Пентагона.

САЩ остават ангажирани да се борят срещу „Ислямска държава“ в Ирак заедно със съюзниците и партньорите си, посочи министърът.

Вчера иракският парламент призова правителството да изгони от страната чуждестранните войски след убийството на иранския генерал Касем Солеймани при американски въздушен удар в района на летището на столицата Багдад в петък.

Съединените щати имаха доскоро 5200 военнослужещи в Ирак. Миналата седмица в страната пристигнаха още няколкостотин американски войници, за да охраняват посолството на САЩ, което бе нападнато от бойци на проиранска милиция броени дни преди убийството на Касем Солеймани.

By Дамян Иванов

Главен редактор – Дамян Иванов

Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG

Контакти – Имейл: [email protected] Телефон: +359883494509 За нас / ABOUT US