Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Учениците в 7 клас няма да полагат изпит по пътна безопасност, а по-скоро ще минат през анкетно проучване или тест, който да покаже доколко са запознати с материята, каза днес пред Би Ти Ви председателят на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова.

Тя отбеляза, че това е едно от много нови предложения, които да създадат цялостна концепция за безопасността на движението. Крумова посочи, че и в момента има утвърдена програма за преподаване на пътна безопасност от 1 до 12 клас, но трябва да се прецени доколко атрактивно и ефективно се преподава материалът.

Според нея може да се мисли за вкарване в класните стаи на хора, които ежедневно са на пътя – полицаи, пожарникари и т.н., които да разказват конкретни казуси. В отговор на въпрос Малина Крумова уточни, че дали безопасността по пътищата ще стане предмет в училищата е въпрос на много разговори.

Тя посочи, че е вариант и вкарването на пътната безопасност със задачи във вече съществуващи предмети като математика и физика.

Попитана какво е свършила ръководената от нея комисия за почти година работа, Малина Крумова посочи, че не става въпрос за оперативен орган, който да предлага бързи решения, а за аналитична структура. Като успех тя посочи изготвения цялостен анализ за състоянието на пътната безопасност и поставянето на темата в дневния ред на обществото.

Крумова каза още, че експерти от агенцията проверяват всички критични участъци по пътищата, като дават препоръки за тяхното обезопасяване.

Коментирайки шофьорският курс и предлаганите промени в него, Малина Крумова подчерта, че той е практически елемент на обучение, който трябва да започва от най-ранна детска възраст и да продължи дори след получаване на книжката.

By Дамян Иванов

Главен редактор – Дамян Иванов

Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG

Контакти – Имейл: [email protected] Телефон: +359883494509 За нас / ABOUT US