Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изпрати съобщение за рожден ден до лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, заяви съветникът по националната сигурност на Южна Корея Чунг Юй-Йонг, съобщава „Спутник“.

В реч с репортери официалният представител, който се срещна с Тръмп тази седмица, заяви, че му е било съобщено да го предаде на Северна Корея и е доставено в Пхенян в четвъртък. „В деня, в който се срещнахме, беше рожденият ден на Ким Чен-ун и президентът Тръмп си спомни това и ме помоли да предам съобщението“.

Ким Чен-ун и Тръмп успяха да установят приятелски отношения през 2018 г., след като месеци наред си разменяха обиди и агресивни изявления. Тръмп стана първият действащ американски президент, стъпил на севернокорейска земя.

Подобрените отношения между Пхенян и Вашингтон доведоха до решението на Северна Корея да въведе мораториум върху тестовете за ядрени и междуконтинентални балистични ракети и желанието да продължи денуклеаризация.

Съобщенията в медиите информират, че „романсът“ между двамата политици може да приключи, тъй като Ким Чен-ун наскоро обеща да възобнови ракетните изпитания и дори заплаши, че ще изпрати нежелан „коледен подарък“ на САЩ.

Въпреки очевидното напрежение между САЩ и Северна Корея, Тръмп вярва, че Ким Чен Ун ще изпълни ангажиментите си по денуклеаризацията.