Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Прясното месо е по-бледо, като ако е много червено означава, че е третирано по някакъв начин. Логистиката не позволява в България да бъде вкарано прясно вносно месо. Това разкри д-р Любомир Кулински, директор на дирекция „Контрол на храните“ при БАБХ, пред БНТ.

„Основна част от месото влиза от Европейския съюз. Камионите пътуват около 3-4 дни например от Испания“, допълни той. „Тенденцията през последните години е, че българското първо производство на свинско месо не може да задоволи търсенето на големите преработвателни предприятия и за съжаление вносът е факт“, заяви д-р Любомир Кулински.

Той поясни, че свинското месо в България пристига от страни членки на ЕС – Полша, Румъния, Испания.

„Проблем е, че свинското месо не е българско, както и говеждото. Българското пилешко месо задоволява над 90 процента от потреблението на българския пазар, дори има износ в утвърдени държави като Австрия, Швейцария, Сърбия и Северна Македония.

Българското свинско месо на нашия пазар е под 50%. Контролът в кланиците е ежедневен, следи се за хуманното отношение към животните, хигиената при клане, температури на хладилниците, експедиция, много важни са съпроводителните документи на месото, без тях контролът става много труден“, каза още д-р Любомир Кулински.