Не бъдете безразлични! Споделете новината:

4-годишно момиченце постави световен рекорд, като стъпи на 5364 метра надморска височина до базовия лагер за изкачване на връх Еверест в Хималаите.

Зара и 7-годишният ѝ брат Саша, които са от Чехия, в продължение на три седмици са се придвижвали заедно с баща си и местен водач в най-високата планина в света, разказва bTV.

Двете деца изминават общо 270 км и изкачват повече от 25 000 метра надморска височина при температури до минус 25 градуса. Те изпреварили стотици други трекинг туристи, благодарение на физическата си подготовка.

Така Зара се превръща в най-младия човек, достигнал тази височина от маршрута към най-високия връх в света. Рекордьорът преди нея беше индийско момче на пет години.

Зара и Саша живеят със семейството си в Малайзия, а момиченцето всеки ден ходи по няколко километра до детската си градина. През 2023 г. то е изминало около 2200 километра през малайзийската джунгла. Всеки ден Зара ходи по 5-10 км с денивелация от 300-600 метра.

Родителите на децата се придържали към племенните модели на възпитание, които са изпълнени с много движение.

„Хубаво е да тичаш тук със Зара, в джунглата е несравнимо по-трудно. Тук в Хималаите пътеките са много по-добри от неравния терен в джунглата“, казва Саша.

Дори и минусовите температури не създават никакви проблеми за децата. Те са закалявани у дома със студени душове и допълнителен лед.

През уикенда те се завръщат благополучно в цивилизацията след своето високопланинско приключение – с широка усмивка на лицата.

Четиригодишната Зара е гражданин на Чехия и Канада, а Саша вече говори чешки, китайски и английски.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК