Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Войната в Украйна вече се усеща по цените на горивата у нас

След рекордните цени на природния газ и тока, за които няма изгледи скоро да се успокоят, идва ред на бензина, дизела, пропан-бутана и метана.

Само за три дни бензин и дизел са поскъпнали с 10 стотинки

Най-масовият бензин А-95 се продава средно за 2,65 лева. за литър, дизелът – за 2,71 лева, а пропан-бутанът – за 1,45 лева, показва бърза справка във Фуело. Бензинът A100 вече закова 3,00 лева за литър, Дизел премиум – 3,05 лева и Метан – 2,82 лева.

Варненци днес осъмнаха с новите цени а горивата

Ясен Русков е споделил в социалната мрежа снимка с новите цени на известна верига бензиностанции.

В четвъртък, първия ден на военната операция на Русия в Украйна, и двата вида горива се търгуваха за около 2,55 лв. Прогнозите на бранша са най-масовият бензин А-95 да пробие психологическата граница от 3 лева за литър съвсем скоро.

Сбогом на евтиния бензин

Според подготвяна нова евродиректива от 2023 г. акцизът за всички горива, използвани в транспорта, ще се смята според енергийно съдържание, а не на литър, както е в момента. Само от тази промяна косвеният данък за бензина ще се увеличи с 50 ст., за дизела – с 1,40 лв., за пропан-бутана – от 18 до 40 ст., а за метана, който се използва като моторно гориво – до 76 ст.

Към тези стойности трябва да се прибави и екологичната компонента, която при 50 евро цена на тон въглеродни емисии ще добави още 55-65 ст. на литър, показват изчисленията на Петролната и газова асоциация. От окончателните сметки излиза, че се очаква увеличение на литър гориво от поне 1,20-1,32 лв. Така новото облагане ще доведе до почти двойното поскъпване на бензин и дизел, ако се сравняват със сегашните им нива. И от 2023 г. литър ще се продава за около 4 лева.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК