Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Администрацията на президента Доналд Тръмп официално извести ООН, че САЩ се оттеглят от Парижкото споразумение за климата.

Тази стъпка слага началото на едногодишната процедура, която ще изведе САЩ от договора, подписан през 2015 г. от близо 200 държави.

Така САЩ, които в исторически план са най-големият замърсител с парникови газове, ще станат единствената голяма държава извън договореното с много усилия споразумение.

Президентът Тръмп твърди, че напускането на Парижкото споразумение ще даде тласък на петролната и въглищната индустрии.

„Нашият модел е прагматичен и реалистичен“, написа в Туитър държавния секретар Майк Помпео.

Писмото, което Държавния департамент изпрати на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш стартира обратното броене, което ще завърши един ден след следващите избори за президент в САЩ през ноември 2020 г.

Доналд Тръмп беше обещал още в предизборната си програма, че ще изтегли САЩ от Парижкото споразумение, което според него ограничава Америка, докато позволява на други големи замърсители като Китай да повишават емисиите.

Президентите на Франция и Китай ще подпишат документ, в който подчертават „необратимостта“ на Парижкото споразумение за климата, съобщават от Елисейския дворец.

Двамата ще подпишат документа в сряда, когато е предвидена лична среща между тях. Еманюел Макрон е в Шанхай, на голямото търговско изложение в града.

Франция обяви, че съжалява за решението на Вашингтон за напускане на Парижкото споразумение.