Не бъдете безразлични! Споделете новината:

 Около три хиляди военни и военно оборудване, които ще се разгърнат в съседна България и в Румъния, които са гранични държави на Украйна, се посочва в публикация на в. „Катимерини“.  

Според изданието е въпрос на дни, дори часове, в Александруполис да пристигнат корабите, които превозват военните и оборудването.

Войната в Украйна доведе до преосмисляне на стратегията на НАТО и този факт ще повлияе на позициите на Гърция в Алианса, коментира още изданието.

След като реши да изпрати в Украйна военно оборудване, съвместимо със системите на Русия – 20 хиляди пушки АК-47, 815 съветски противотанкови ракетни установки РПГ-18 и 122 ракети за чешки реактивни системи за залпова стрелба РМ-70, Гърция показа от началото намерение да се присъедини към непряката помощ на НАТО за Украйна, отбелязва „Катимерини“.

Изданието посочва, че заради черноморската си брегова линия България и Румъния се смятат за държави на НАТО от първа линия по отношение на конфликта Украйна-Русия.

Съвместната отбрана на Източна Европа се повишава с повече сухопътни части. С пристанището в Александруполис и военноморската база на остров Крит Суда Гърция разполага с ценен проход както към Черно море, така и към източната част на Средиземно море, където има военноморско присъствие на Русия, коментира „Катимерини“.

Гърция ще бъде приканена да предостави сухопътни сили на НАТО, а военновъздушните й сили вече участват в патрулирането във въздушното пространство над крайбрежните райони на България и Румъния, както и в района на Република Северна Македония, посочва гръцкият вестник.

Това, че САЩ придават такова значение на ролята на Гърция в НАТО е интересно предвид факта, че заради географското си разположение на изток и обширната си черноморска брегова линия Турция винаги е смятана за основен съюзник в района, се отбелязва в статията на „Катимерини“.