Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Комисията по външните работи на Сената в САЩ одобри законопроект, който ако мине целия процесуален път, ще задължи държавния секретар на САЩ да реши дали Русия трябва да бъде обявена от Вашингтон за страна, спонсорираща терористични организации, съобщава Агенция „Фокус“, позовавайки се на РИА Новости.

Към днешна дата държави, които САЩ считат за подкрепящи тероризма, са Иран, Северна Корея, Сирия и Судан. По-рано за Вашингтон такива страни бяха и Куба, Ирак, Либия и Южен Йемен.

Освен това комисията одобри резолюция, която лишава президентът Доналд Тръмп от правото да започне процеса на изтегляне на САЩ от НАТО без одобрението на Конгреса.

„Днес (11 декември) всички предложения, поставени на гласуване, бяха приети, с изключение на едно“, каза източникът на руската агенция.

Документът за Русия изисква Държавният департамент да даде становище по този въпрос на съответните комисии на конгреса в рамките на 90 дни след влизането му в сила, в случай, че бъде одобрен. В същото време департаментът трябва да определи дали Русия контролира въоръжени групировки в Донбас и дали те, заедно с въоръжените сили на самопровъзгласилите се Луганска и Донецка народни републики (ЛНР и ДНР), попадат под определението „чуждестранни терористични организации“.

Миналата седмица заместник-държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл заяви, че самата Русия е жертва на терористични атаки.

За още ни последвайте в Гугъл Новини, като кликнете върху този текст! Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.