Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Комисията по външните работи на Сената в САЩ одобри законопроект, който ако мине целия процесуален път, ще задължи държавния секретар на САЩ да реши дали Русия трябва да бъде обявена от Вашингтон за страна, спонсорираща терористични организации, съобщава Агенция „Фокус“, позовавайки се на РИА Новости.

Към днешна дата държави, които САЩ считат за подкрепящи тероризма, са Иран, Северна Корея, Сирия и Судан. По-рано за Вашингтон такива страни бяха и Куба, Ирак, Либия и Южен Йемен.

Освен това комисията одобри резолюция, която лишава президентът Доналд Тръмп от правото да започне процеса на изтегляне на САЩ от НАТО без одобрението на Конгреса.

„Днес (11 декември) всички предложения, поставени на гласуване, бяха приети, с изключение на едно“, каза източникът на руската агенция.

Документът за Русия изисква Държавният департамент да даде становище по този въпрос на съответните комисии на конгреса в рамките на 90 дни след влизането му в сила, в случай, че бъде одобрен. В същото време департаментът трябва да определи дали Русия контролира въоръжени групировки в Донбас и дали те, заедно с въоръжените сили на самопровъзгласилите се Луганска и Донецка народни републики (ЛНР и ДНР), попадат под определението „чуждестранни терористични организации“.

Миналата седмица заместник-държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл заяви, че самата Русия е жертва на терористични атаки.

By Дамян Иванов

Главен редактор – Дамян Иванов

Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG

Контакти – Имейл: [email protected] Телефон: +359883494509 За нас / ABOUT US