Не бъдете безразлични! Споделете новината:

САЩ искат от Гърция да изпрати оръжие и бронирана техника в Украйна, съобщава електронното издание на гръцкия вестник „Етнос“.

Искането е било представено пред министъра на отбраната на Гърция Никос Панайотопулос от американския му колега Лойд Остин.

Двамата са разговаряли по телефона, като разговорът е продължил около 40 минути. Американците настоятелно са поискали страната да изпрати в Украйна оръжия съветско производство за подсилване на армията. Поставено е и искане за изпращане на бронирани машини, като се е настояло да бъде постигната устна договорка преди срещата между премиера на Гърция Кириакос Мицотакис и президента на САЩ Джо Байдън, планирана за следващата седмица във Вашингтон, пише „Етнос“.

Подобна договорка обаче не е била постигната, тъй като Атина не е променила позицията си – че няма да изпраща отбранителни системи, които са разположени на първа линия за предотвратяване на нападения, при положение че „всекидневно е застрашена от страна на Турция“, отбелязва гръцкото издание. Гърция би обсъдила подобна възможност при положение, че конкретните системи бъдат заменени с други, по-модерни, преди да изпрати каквито и да е оръжия за Украйна, съобщава още „Етнос“.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК