Не бъдете безразлични! Споделете новината:

САЩ стартираха разработване на санкции срещу Ирак поради факта, че парламентът на републиката прие резолюция за изтеглянето на чужди войски от страната. Това съобщи снощи The Washington post, позовавайки се на неназовани представители на американската администрация.

Разглебда се възможността да се забрани на американските фирми да работят с иракския бизнес. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши Багдад с икономически ограничения предишния ден, ако прояви враждебност към американската страна.

Водещата роля в случай на налагане на санкции ще играе Белият дом и Министерството на финансите на САЩ. „Подобни стъпки ще бъдат много необичайни действия срещу съюзник, когото САЩ подкрепяха почти 20 години и харчиха за него стотици милиарди долари“, отбелязва изданието.

Настоящите дискусии обаче са предварителни и не е ясно дали мерките ще бъдат приложени. Според друг източник, Вашингтон възнамерява да изчака малко, за да види по-нататъшните изявленията на Багдад.

„Редица експерти смятат, че ще бъде трудно, ако не и невъзможно, налагането на санкции без да се засягат американските интереси“, пише изданието.

Депутатите на Иракския съвет на представителите (парламента) на спешно заседание приеха резолюция на 5 януари, която „нареди на правителството да прекрати военното присъствие на чуждестранните сили в републиката и работата си в рамките на споразумението за сигурност, сключено със силите на международната антитерористична коалиция“. Документът беше одобрен с кворум, но при липса на сунитски и кюрдски фракции.

За още ни последвайте в Гугъл Новини, като кликнете върху този текст! Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.