Не бъдете безразлични! Споделете новината:

САЩ стартираха разработване на санкции срещу Ирак поради факта, че парламентът на републиката прие резолюция за изтеглянето на чужди войски от страната. Това съобщи снощи The Washington post, позовавайки се на неназовани представители на американската администрация.

Разглебда се възможността да се забрани на американските фирми да работят с иракския бизнес. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши Багдад с икономически ограничения предишния ден, ако прояви враждебност към американската страна.

Водещата роля в случай на налагане на санкции ще играе Белият дом и Министерството на финансите на САЩ. „Подобни стъпки ще бъдат много необичайни действия срещу съюзник, когото САЩ подкрепяха почти 20 години и харчиха за него стотици милиарди долари“, отбелязва изданието.

Настоящите дискусии обаче са предварителни и не е ясно дали мерките ще бъдат приложени. Според друг източник, Вашингтон възнамерява да изчака малко, за да види по-нататъшните изявленията на Багдад.

„Редица експерти смятат, че ще бъде трудно, ако не и невъзможно, налагането на санкции без да се засягат американските интереси“, пише изданието.

Депутатите на Иракския съвет на представителите (парламента) на спешно заседание приеха резолюция на 5 януари, която „нареди на правителството да прекрати военното присъствие на чуждестранните сили в републиката и работата си в рамките на споразумението за сигурност, сключено със силите на международната антитерористична коалиция“. Документът беше одобрен с кворум, но при липса на сунитски и кюрдски фракции.

By Дамян Иванов

Главен редактор – Дамян Иванов

Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG

Контакти – Имейл: [email protected] Телефон: +359883494509 За нас / ABOUT US