Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Пакетът за финансиране включва 35 млн. паунда за изследвания в областта на безопасността

Великобритания иска до 2025 г. по пътищата да бъдат широко разпространени самоуправляващи се автомобили, като обяви планове за нови закони и финансиране в размер на 100 млн. паунда (119,09 млн. долара), предаде БГНЕС, цитирайки “Ройтерс”

Правителството заяви, че иска да се възползва от развиващия се пазар на автономни превозни средства, който оценява на 42 млрд. паунда и смята, че може да създаде 38 000 нови работни места, уточни NOVA TV.

„Искаме Обединеното кралство да бъде начело в разработването и използването на тази фантастична технология и затова инвестираме милиони в жизненоважни изследвания на безопасността и определяме законодателството, за да гарантираме, че ще извлечем всички ползи, които тази технология обещава“, заяви министърът на транспорта Грант Шапс.

Макар че някои превозни средства със самоуправляващи се функции могат да се движат по големите пътища до следващата година, съобщението се определя и рамката за много по-широко разпространение, включително за обществения транспорт и превозните средства за доставки.

Пакетът за финансиране включва 35 млн. паунда за изследвания в областта на безопасността, които ще бъдат използвани в новото законодателство, планирано да бъде въведено до 2025 г.

„Законодателството ще гласи, че производителите са отговорни за действията на превозното средство, когато то се управлява самостоятелно, което означава, че водачът-човек няма да носи отговорност за инциденти, свързани с шофиране, докато превозното средство контролира управлението“, се казва в изявление на правителството.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК