Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Правителството на Русия подава оставка, заяви премиерът на страната Дмитрий Медведев.

„Тези промени, когато те бъдат приети, по всяка вероятност, и това ще бъде направено след обсъждане, както това беше казано, те ще внесат съществени промени не само в редица текстове от конституцията, но и като цяло в баланса на властта, изпълнителната, законодателната, съдебната власт“, каза премиерът на среща на министрите с президента Владимир Путин.

„В този контекст е очевидно, че ние като правителство на Руската федерация, трябва да предоставим на президента на нашата страна възможност да приеме всички необходими решения и в тези условия смятам, че беше правилно съгласно чл. 1,7 от конституцията на Русия правителството на Руската федерация в настоящия му състав да подаде оставка“, добави Медведев.

От своя страна Путин помоли правителството да изпълнява задълженията си до сформирането на нов кабинет.

Путин също така съобщи, че възнамерява да въведе длъжността заместник-председател на Съвета по сигурността на Русия и предложи тя да бъде заета от Медведев.

По-рано в годишното си обръщение към парламента и политическия елит президентът Владимир Путин обяви, че иска да даде на парламента повече власт чрез конституционна реформа. Освен всичко друго депутатите трябва да определят премиера в бъдеще.

Също така критериите за кандидати за президент трябва да бъдат затегнати. Въпреки това Путин възнамерява да се придържа към силната президентска система. За тази цел той ще предложи референдум за конституцията.

В речта си Путин предложи промени в конституцията, засягащи преразпределяне на правомощията между президента и останалите институти на властта.

Критиците обвиняват Путин, че работи за това как да се задържи на власт след 2024 г., когато мандатът му като президент приключва и той трябва да се оттегли съгласно конституцията.

Настоящият състав на правителството е сформиран през май 2018 г. Дмитрий Медведев е начело на руското правителство от 2012 година. Така той стана абсолютен рекордьор в най-новата руска история по продължителност на поста премиер – над 7 години и 8 месеца /2 808 дни от момента на утвърждаване на поста на 8 май 2012 година/.