Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Това е част от пакета със санкции, наложени на двете държави
Управителните съвети на Асоциацията на професионалистите тенисисти при мъжете (АТП) и Женската тенис асоциация (УТА) взеха решение да забранят на спортистите от Русия и Беларус да се състезават под флага на своите страни. Санкциите са продиктувани от военните действия в Украйна.

Тенисистите на Русия и Беларус ще могат да участват на турнирите, но името на съответната страна няма да се споменава, нито ще се показва флагът й. Спортистите ще могат да се състезават и в надпреварите от Големия шлем. Решението влиза в сила до следващо решение на двете организации.

Турнирът за Купата на Кремъл, който трябваше да се проведе през октомври в Москва, също беше отменен. Международната тенис федерация (ITF) спря членството в федерациите на Русия и Беларус и отмени турнирите в тези две страни. В момента световният номер 1 при мъжете е от Русия – Даниил Медведев.

Параолимпийците от двете държави също не могат да се състезават под собствените си флагове. Ако искат да участват в зимната Параолимпиада в Китай, те ще трябва да се състезават неутрално. Международният олимпийски комитет (МОК) позволи на спортистите да участват, но те дори няма да участват в таблицата с медалисти.