Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Уличеният за шпионин руски дипломат в София е обявен за персона нон грата. Причината е, че дипломатът не е напуснал България, както беше съобщено в понеделник. Днес на дипломата е била връчена нота, че има 24 часа да напусне България, съобщава NOVA, позовавайки се на източници в МВнР.

От Външно министерство отказаха коментар. Съветникът на министър Екатерина Захариева – Иван Димов, който беше посочен като лице за контакт по темата, потвори няколко пъти, че по случая „няма да обявяват повече информация за момента“.

За случая се разбра ден след местните избори на 28 октомври, когато от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година. Името на дипломата все още не е обявено официално, знае се, че е акредитиран у нас – първи секретар в Посолството на Руската Федерация в София.

Прокуратурата подозира, че той е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО. Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез подкуп. Още за разкритията на прокуратурата можете да прочетете в тази статия.

Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г. дава на приемащата държава по всяко време и без основание да обявява дипломати за персони нон грата.

Акредитиращата държава трябва да отзове такова лице или да прекрати неговите функции, иначе държавата домакин може да откаже да го признае за дипломат. Дипломатическите служители са защитени от наказателна, а също така гражданска и административна отговорност. Макар да са задължени да се подчиняват на законите на приемащата ги страна, извършването на нарушения не дава право за техния арест.

Статутът на персона нон грата е единственият механизъм, позволяващ на приемащата страна да се предпази от дейността на чуждестранните дипломати. Изгонването на дипломати е крайна мярка и обикновено се свързва с шпионаж – дейност несъвместима със статута на дипломата. Експулсирането на дипломат е символичен признак за недоволство.