Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Руският президент Владимир Путин подписа допълненията към закона за чуждестранните агенти, които позволяват на властите да определят отделни лица, работещи за чуждестранни медии или неправителствени организации като чуждестранни агенти, пише svobodnaevropa.bg.

Законът, приет през 2012 г., задължава всички медии и организации с нестопанска цел, които получават финансиране от държави и юридически лица извън Русия да се регистрират, а това води до редица ограничения в дейността им. Ако публикация на чуждестранна медия нарушава руски регулации например, Москва може да блокира изцяло достъпа до съдържанието на медията. Приемането на закона преди седем години предизвика най-големите протести откакто Путин е на власт.

Поправките в закона ще се прилагат за лица, които работят или имат други отношения с организации, регистрирани като чуждестранни агенти. Така кореспондентите на чуждестранни медии като Би Би Си, „Дойче веле“, Радио Свободна Европа ще бъдат регистрирани като чуждестранни агенти и това ще позволи на властите да им отказват достъп до официални събития и да блокират достъпа им до информация само на това основание.

Критиците на промените в закона изтъкват, че те допълнително ще ограничат плурализма в и без друго лошата медийна среда в Русия. Президентът на Радио Свободна Европа Джейми Флай коментира по-рано, че законовите промени навлизат в личния и професионалния живот на репортерите и заплашват сигурността им, а това „напомня за най-мрачните времена в миналото на Русия“.

Кремъл смята закона за „пропорционален отговор“ на подобен закон в САЩ, който изисква всички международни организации, които са финансирани от други държави, да се регистрират като чуждестранни агенти. Ако могат да докажат редакторска независимост обаче подобни медии се явяват изключение, пояснява Би Би Си. През 2017 г. руската държавна телевизия RT се регистрира в САЩ по закона за регистрация на чуждестранните агенти. Това беше резултат на разкритите доказателства по време на разследването на специалния прокурор Робърт Мълър, че Москва се е намесила в изборите в САЩ през 2016 г. като е разпространявала пропагандни материали.

By Дамян Иванов

Главен редактор – Дамян Иванов

Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG

Контакти – Имейл: [email protected] Телефон: +359883494509 За нас / ABOUT US