Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Русия обяви за „персона нон грата“ двама дипломати от посолството на Германия в Москва. Даден им е едноседмичен срок на напуснат територията на страната, събщава БНР.

Тази сутрин германският посланик в Москва Андреас фон Гайр е бил извикан от руското министерство на външните работи. Връчена му е била съответната нота и е бил изразен протест срещу решението на федералното правителство да изгони двама сътрудници на руското посолство в Берлин.

Реално отново имема реципрочно действие на Русия, както с изгонения български дипломат заради шпионския скандал у нас.

Това се случи на 4 декември, след като германската прокуратура обяви, че има основания да предполага, че руските власти вероятно са отговорни за убийството 40-годишният Зелимхан Хангошвили – бивш чеченски командир. За престъплението през август беше задържан руският гражданин Вадим Красиков, който не признава вината си.

Германските власти изгониха двама руски дипломати с мотива, че не са оказали достатъчно съдействие за разследването на случая в берлинския парк Тийнгартен.

Напрежението между Берлин и Москва пролича дори по време на срещата на т.нар. Нормандска четворка.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК