Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Русия обяви за „персона нон грата“ двама дипломати от посолството на Германия в Москва. Даден им е едноседмичен срок на напуснат територията на страната, събщава БНР.

Тази сутрин германският посланик в Москва Андреас фон Гайр е бил извикан от руското министерство на външните работи. Връчена му е била съответната нота и е бил изразен протест срещу решението на федералното правителство да изгони двама сътрудници на руското посолство в Берлин.

Реално отново имема реципрочно действие на Русия, както с изгонения български дипломат заради шпионския скандал у нас.

Това се случи на 4 декември, след като германската прокуратура обяви, че има основания да предполага, че руските власти вероятно са отговорни за убийството 40-годишният Зелимхан Хангошвили – бивш чеченски командир. За престъплението през август беше задържан руският гражданин Вадим Красиков, който не признава вината си.

Германските власти изгониха двама руски дипломати с мотива, че не са оказали достатъчно съдействие за разследването на случая в берлинския парк Тийнгартен.

Напрежението между Берлин и Москва пролича дори по време на срещата на т.нар. Нормандска четворка.

За още ни последвайте в Гугъл Новини, като кликнете върху този текст! Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.