Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Руският президент Владимир Путин заяви, че от утре (петък) договорите с чуждестранните купувачи на газ ще бъдат спрени, ако те не плащат задълженията си към РФ в рубли, предадоха „Ройтерс“ и Би Би Си.

Путин обяви, че е подписал декрет, съгласно който чуждестранните купувачи на руски газ трябва от утре да плащат в рубли, а ако не го направят, договорите им ще бъда прекратени.

„За да купуват руски природен газ, те трябва да открият сметка в рубли в руска банка. И от тези сметки трябва да бъдат правени плащанията за доставките на газ още от утре“, заяви Путин. „Ако не бъдат направени, ще сметнем това за дефолт с всички произтичащи от него последици. Никой не ни дава нищо безплатно, ние също няма да действаме като благотворителна организация. В противен случай съществуващите договори ще бъдат прекратени“, заяви Владимир Путин.

По силата на декрета на Путин купувачите на руски газ трябва да прехвърлят чужда валута в специална К сметка в руска банка, а банката после да купи рубли. Впоследствие банката ще трансферира рублите към въпросната сметка тип К. Германия и Франция побързаха да отхвърлят изискванията на Русия като неприемливи и нарушаващи съществуващите договори. Според германския министър на икономиката Роберт Хабек и френския финансов министър Брюно льо Мер става дума за „изнудване“. По думите на Хабек Германия е готова за всички сценарии, включително и спирането на руски газ за Европа.

Само преди часове „Дойче Веле“ съобщи, че руският президент Владимир Путин е уверил германския канцлер Олаф Шолц, че европейските компании и занапред ще могат да плащат за руски газ в евро. В телефонен разговор Путин е обявил, че от 1 април доставките на газ трябва да се заплащат в рубли, но същевременно е подчертал, че за сключените с Европа договори нищо няма да се промени, обяви говорителят на канцлерската служба Щефен Хебещрайт. Плащанията и занапред ще могат да се превеждат в евро – в банките на „Газпром“, които не са засегнати от санкциите срещу Русия.

„Банката ще обръща еврото в рубли“, е цитиран Владимир Путин от Щефен Хебещрайт. Заради военната агресия срещу Украйна от 24 февруари европейските държави наложиха тежки икономически санкции на Москва. Редица западни компании се изтеглиха от Русия.