Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Руската и беларуската армия започнаха днес десетдневни маневри в Беларус, съобщи руското министерство на отбраната. Това става в момент на засилено напрежение между Русия и Запада заради Украйна, отбелязват световните агенции.

Целта на учението е подготовка за спиране и отблъскване на външна агресия в рамките на отбранителна операция, се уточнява в комюникето. Маневрите протичат на пет военни полигона, в четири военновъздушни бази и „различни обекти“ в Беларус, по-специално в района на Брест, който граничи с Украйна.

Армиите на Минск и Москва не уточняват броя на войниците и единиците техника, участващи в маневрите „Съюзна решимост 2022“, но според Запада в Беларус са изпратени за целта 30 000 руски военни. Киев и Западът виждат в това учение средство за натиск от страна на Москва, струпала от ноември над 100 000 войници по украинските граници, отбелязва Франс прес. Кремъл отхвърля обвиненията, че подготвя нова военна операция срещу Украйна и твърди, че се стреми, напротив, да си гарантира сигурност с оглед враждебното според него поведение на Киев и НАТО.

Мащабните руски военни учения в Беларус допринасят за ескалацията на напрежението в свързания с Украйна конфликт, заяви Белият дом. „Докато наблюдаваме подготовката за тези военни учения, отново смятаме, че това със сигурност допринася за ескалацията, а не за деескалацията“, заяви говорителката на Белия дом Джен Саки. Тя визираше ученията „Съюзна решимост-2022“, които НАТО определи като най-голямото разполагане на руски войски в Беларус след края на Студената война. Очаква се ученията да започнат днес.