Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Русия предлага нов закон, който да й позволи да поеме контрола върху местния бизнес на западни компании, които решават да напуснат страната след руската инвазия в Украйна, съобщава „Ройтерс“.

Законът, който може да влезе в сила до седмици, ще даде на Русия широки правомощия да се намесва там, където има заплаха за местните работни места или промишлеността, което ще затрудни бързото изтегляне на западните компании, освен ако те не са готови да понесат голям финансов удар.

Законът за изземване на имуществото на чуждестранни инвеститори следва изтеглянето от страната на редица западни компании, като Starbucks, McDonald’s и пивоварната AB InBev, и увеличава натиска върху тези, които все още са там.

Ходът идва в момент, когато руската икономика, която е изправена пред все повече затруднения поради западните санкции, изпада в рецесия на фона на двуцифрената инфлация.

Италианският кредитор UniCredit, австрийската банка Raiffeisen, най-голямата световна марка мебели IKEA, веригата за бързо хранене Burger King и стотици по-малки фирми все още имат бизнес в Русия. Всеки, който се опитва да напусне, обаче се сблъсква с тази по-строга линия.

IKEA, която постави на пауза всички операции в Русия, заяви, че следи отблизо развитието на въпроса. Raiffeisen пък посочи, че оценява всички опции, включително внимателно управлявано напускане на страната.

Законопроектът проправя пътя на Русия да назначава управители на компании, собственост на чужди граждани в „неприятелски“ страни, които желаят да напуснат Русия.

Москва определя като „неприятелски“ страните, които са й наложили икономически санкции. Това означава, че всички фирми в Европейския съюз или Съединените щати са изложени на риск.

Вчера Европейската комисия предложи нарушаването на санкциите на ЕС срещу Русия да се счита за престъпление, което ще позволи на европейските правителства да конфискуват активи на компании и лица, които избягват ограниченията срещу Москва.

Напускането на западни фирми разгневи руските политици. Бившият президент Дмитрий Медведев, който сега е заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, остро разкритикува западните компании, които се изтеглиха от страната, нападайки „враговете, които сега се опитват да ограничат нашето развитие и да разрушат живота ни“.

Десетки чуждестранни компании обявиха временно затваряне на магазини и фабрики в Русия, след като Путин започна това, което нарича „специална военна операция“ за демилитаризиране и „денацификация“ на Украйна.

Русия вече беше изолирана и не представлява интерес за инвеститорите, отбеляза Майкъл Лоуи от Федерацията на австрийските индустрии. Според него подготвяният закон може само да влоши този факт.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК