Не бъдете безразлични! Споделете новината:

От 1 юли 2020 г. в Русия няма да може повече да се продават електронни устройства, включително компютри, смартфони и телевизори, ако на тях предварително не са инсталирани руски приложения.

Това ще стане, ако горната палата на парламента и президентът одобрят проект на закон, който днес бе окончателно приет от Държавната дума. Пълният списък на продуктите, кои са задължителните програми и редът за тяхното инсталиране ще определи правителството на Русия.

Според депутата Алексей Канаев така щели да бъдат защитени правата на потребителите, както и да се помогне за развитието на руски компании от информационно-технологичния сектор, „като ги постави в равноправна високо конкурентна среда“ с чуждите корпорации.

Автори на инициативата са трима депутати, които през лятото предложиха и още един закон (той още не е минал на първо четене) за административната отговорност на продавачите на техника без инсталирани руски програми. Според тях глобата от 1 януари 2021 г. трябва да бъде 50 – 200 хиляди рубли (706 – 2825 евро) за юридически лица и 30 – 50 хиляди рубли (424 – 706 евро) за длъжностни лица.