Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Взривилият се камион е тръгнал от България и е продължил през Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарски край, твърди шефът на руското следствие

Тази вечер шефът на Руското следствие Александър Бастрикин докладва на президента Путин за „терористичния акт на Кримския мост“, съобщи сайтът на Кремъл, предава вестник СЕГА.

Според Бастрикин взривът е подготвен от украинските спецслужби с помощта на руски граждани и на чужди страни. От своя страна Путин заяви, че извънредната ситуация на моста е терористичен акт срещу „критично важна гражданска инфраструктура“. „Авторите и изпълнителите, заявителите са спецслужбите на Украйна“, каза той.

Бастрикин потвърди това и спомена името на България. „Следственият комитет на Русия установи маршрута на взривения камион на Кримския мост – това е България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарски край.“, каза той, цитиран от ТАСС.

Във връзка с извънредното положение ръководителят на Следствения комитет каза още: „Дадени са съответните указания за провеждане на оперативно-издирвателни дейности на органите на ФСБ, Министерството на вътрешните работи на Русия“. По експлозията на Кримския мост е образувано наказателно дело по член „Тероризъм“.

По-рано днес съветникът на украинския министър на вътрешните работи – Антон Герашченко призова западните страни да увеличат доставките на оръжие, защото Русия ще ожесточи атаките. По-точно той поиска три пъти повече системи HIMARS, артилерия, пет пъти повече танкове и бронетехника, 10 пъти повече коли.

В резултат на диверсия на 8 октомври около 6 ч. сутринта бе взривен мостът, който свързва анексирания от Русия полуостров Крим с Краснодарския край. Срути се част от шосейното платно, повреден бе и участък от жп линията. Руската редакция на БиБиСи събра мнения на експерти как е осъществен взривът.

Руските власти съобщиха, че причината е взривен камион. Следствието съобщи, че е установена личността на собственика му, а самият собственик – Самир Юсубов, се появи с клип в „Телеграм“, в който обясни, че шофьор на камиона е бил неговият чичо (първия братовчед на баща му), и че не би трябвало в камиона да е имало взривни материали. Загинали са трима души – „Вероятно това са пътници в съседна кола, а също и шофьорът на камиона“. Впоследствие руските медии съобщиха, че загиналите са петима – четирима мъже и жена, които са пътували в колата.

Днес обаче в социалните мрежи се появиха кадри, които показват преминаването на подводно устройство точно под злополучния камион и веднага избухва взривът. Счита се, че това е подводен дрон, задействан дистанционно в точния момент, когато по моста е преминавала и влаковата композиция с цистерни, пълни с бензин.

Засега не е ясно как точно е постигната такава мощна експлозия отдолу нагоре, тъй като дрон не може да носи такова количество взривни вещества. Една от версиите е за предварително поставен взрив около колоните на моста, който след това е задействан от дрона. При всички положения обаче не камионът е първоизточникът на експлозията, което се вижда на стопкадри – на тях личи, че камионът в началото на взрива все още е непокътнат (в средата на кадъра):

Украйна не е признала официално, че е свързана с взрива. Във вечерното си обръщение Зеленски говори за „слънчево“ бъдеще за украинците, което е без окупатори, „по-специално в Крим“. „Ню Йорк таймс“ се позова на висопоставен източник, че взривът е украинско дело.

Михаил Подоляк, съветник на президента Зеленски, коментира пред медии, че в Русия има сериозни противоречия между частните военни компании и ФСС от една страна и Генщаба и МО от друга.

„Логистиката на подривната дейност, синхронизацията с движещата се по жп линия композиция с гориво, размерът на унищожения участък – говорят за руска следа и за конфликта между службите за сигурност и военните“, смята Подоляк.

„Руската върхушка търси виновни за порожението на фронта. ФСС и собствениците на ЧВК водят кампания срещу военното ръководство – министър Шойгу и шефа на Генщаба Герасимов“, твърди Подоляк.

Старши експерт по взривни вещества на британската армия в оставка определи взрива на моста като “ шедьовър на тайната диверсия“. „Липсата на явни взривни и осколочни повреди на пътното платно говори за това, че не е използвано авиационно оръжие“, отбелязва Пол Адамс пред БиБиСи.

Според него взривът е причинен от „атака отдолу“. Той смята, че бомбите са били заложени под автомобилния и жп мост и са активизирани едновременно с радиовръзка.

Генералът от австралийската армия Мик Райън написа в „Туитър“, че подобни разрушения са предизвикани от голямо количество взривно вещество, което не е по силите за пренос от няколко души. „Нужен е и много добър план, защото мостът е железобетонен, а това са най-здравите съоръжения. Нужни са няколко камиона, натоварени с взривно вещество“, твърди той. А и мостът е извънредно здрав, защото е проектиран да издържи земетресение с магнитут 9 по скалата на Рихтер.

Според официалната руска версия взривеният камион е възпламенил седем цистерни с гориво. Но мостът е строго охраняван и всеки камион е проверяван за взрив. На изходите му има специални инспекционни радиотехнически комплекси СТ-6035, които проверяват превозните средства за взривни вещества.

Служба към Министерството на транспорта се занимава с огледа и охраната на моста. Същата служба охраняваше летището в Таганрог, където за ремонт се намираше Ил-80 – един от най-секретните военни самолети на Русия, предназначен за управление на войските в ядрен конфликт. Самолетът е наричан „самолетът на Страшния съд“. През декември 2020 г. стана ясно, че от самолета е откраднато секретно оборудване за над 2.5 млн. рубли. Бяха осъдени безработен жител на Таганрог и негов съучастник.

БиБиСи изчислява, че охраната на моста струва над 2 млрд. рубли годишно.

С напредването на военните действия ролята на моста нарасна. От началото на август, когато украинската армия започна да настъпва към Херсон, доставките на руска военна техника през Кримския мост се активизираха.

Взривът няма да изкара от строя моста за дълго, отбелязва американският Институт за войната, но проблемите по него ще усложнят руската военна логистика. Руските сили вероятно ще продължат да превозват тежка военна техника, но сериозните проверки за взривни вещества ще доведат да забавяне на движението.

МО вероятно ще обере пешкира на гневния Кремъл заради взрива на моста. Министерството до момента мълчи. За първи път руски привърженици на войната в информационното пространство критикуваха Путин публично, че не е реагирал адекватно. Кримският мост има голяма символна роля в Русия след анексията от 2014 г. Смятан е за „детето на Путин“.

Руски блогъри и пропагандисти призоваха Кремъл да поднови ударите по украинска инфраструктура. Експертите отбелязват, че те не призовават за използване на тактическо ядрено оръжие.

Украинските пощи мигновено пуснаха в обращение нова пощенска марка, посветена на взривения мост.

Владимир Путин е свикал за утре оперативно заседание на националния Съвет за сигурност, обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

По думите на говорителя съвещанието е с постоянните членове на съвета. Песков не каза дали на заседанието ще се обсъжда ситуацията около Кримския мост.