Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Курсът на новото правителство е да тласка България все по-близо до войната. Това коментира пред журналисти на летището в София президентът Румен Радев. Държавният глава заминава на посещение за Австрия по покана на австрийския федерален канцлер Карл Нехамер.

„Не считам, че е уместно политици със скромна електорална подкрепа да говорят и да поемат такива тежки ангажименти от името на България“, добави Румен Радев.

По думите му някои политици гледат на тази война сякаш са в театър и са се разположили удобно сред публиката с измамното убеждение, че ще останат само зрители. В интерес на цяла Европа е незабавното прекратяване на бойните действия и търсене на всички възможни пътища за възстановяване на диалога и мирните преговори, а не захранване на този конфликт с нови оръжия, добави той.

„Едностранното налагане на позициите на изпълнителната власт не води до устойчиво решение“, каза президентът в отговор на въпрос за решението на правителството българската делегация на срещата на върха на НАТО във Вилнюс да бъде оглавена от премиера Николай Денков, а не от Радев.

Радев трябваше да ръководи българската делегация за участие в срещата на държавните и правителствените ръководители на страните членки на НАТО на 11-12 юли в литовската столица. Министерският съвет обаче прие в сряда решение делегацията да бъде оглавена от министър-председателя, предаде БТА.

Всеки, който има отговорности и амбиции в сферата на сигурността и отбраната, трябва добре да познава и да се придържа не само към Конституцията, но и към Закона за отбраната и въоръжените сили и решенията на Конституционния съд, които категорично регламентират, че президентът е върховен главнокомандващ както във военно, така и в мирно време.

Радев заяви във вторник, че ще бъде грешка, ако България се присъедини към споразумението за предоставяне на снаряди на Украйна – позиция, която се различава от тази на правителството. През май страните от ЕС финализираха споразумение да изпратят на Киев един милион 155-милиметрови снаряда, както и ракети, до края на март следващата година. На форум в София, посветен на зеления преход в страните от Централна и Източна Европа и енергийната свързаност, президентът повтори тезата си, че страната ни не трябва да се намесва с предоставяне на оръжия във войната в Украйна.

В сряда министърът на отбраната Тодор Тагарев, който ще бъде част от българската делегация на срещата на НАТО, каза, че България подготвя нов транш военна помощ за Украйна и потвърди, че страната ни ще се включи в споразумението за предоставяне на боеприпаси, които да помогнат на Киев да се справи с руската инвазия. Вчера Тагарев опроверга фалшивите новини за изпращане на български военнослужещи в Украйна. „Има решение на Народното събрание, в което се посочва, че до 60 украински военнослужещи могат да дойдат у нас, за да бъдат подготвени и обучавани за бойни санитари. Никога не е ставало въпрос за изпращане на хора в конфликта под каквато и да е форма“, подчерта министърът на отбраната.