Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Президентът Румен Радев обяви пред украинския си колега Володимир Зеленски, че още в първите часове е заклеймил руската агресия в Украйна.

„Искам да изразя нашата солидарност с народа на Украйна и с жертвите от тази жестока война, която бушува и в момента. В първите месеци България подаде ръка на хиляди граждани на Украйна, и много от тях продължават да бъдат под закрилата на българската държава“, каза българският държавен глава.

Той отбеляза и за подписаната днес декларация за военна подкрепа от страна на България към Украйна.

„Тази декларация е важна стъпка в развитието на нашите отношения, но аз не приемам предоставянето на боеприпаси, особено от резервите на българската армия. Аз като президент, като Вас, имам ангажимент отбранителните способности на България да не намаляват, защото средата за сигурност е тревожна и в нашия регион, още по-сериозно за всички нас е, че конфликтът се разширява и придобива нови измерения“, посочи още Радев и допълни, че бойните действия стават все по-ожесточени, „загиват все повече хора, сред които и българи от общността в Украйна“.

„Този конфликт няма военно решение и все повече и повече оръжие, трудно води до това мирно решение, което не се получава. В тази връзка е важно да обръщаме внимание и на последователните усилия за деескалация и търсене на мирни решения, със средствата на дипломацията. Много се надявам да видим по-скоро мирно решение, надавям се това да стане в светлината на дълбоките културни връзки между нашите народи“, посочи Ремен Радев.

Той откри инициативата на президента Зеленски за „Формулата за мира“, която е в 10 точки.

На свой ред украинският президент благодари още веднъж за поканата да посети България и за подкрепата, която страната ни оказва на хилядите украински бежанци, потърси подкрепа и подслон у нас.

„Това не е конфликт, а война, война на изтощение на Украйна, за избиване на украинци, не на други държави и слава Богу“, отбеляза той.

Зеленски обаче се обърна и към Радев с думите: „Ваше право е да не подкрепяте военната помощ за Украйна“.