Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Президентът Румен Радев заяви днес в отговор на въпрос, че кабинетът „така и не успя да изработи българско предложение, а сега внася френското, при това, прехвърля цялата отговорност на Народното събрание, без да заяви позиция. „Не може министър-председателят да внася чуждо предложение без свое мнение. Той не е куриер, а премиер“.

Румен Радев каза това пред журналисти, помолен за коментар за предложението на френското председателство на Съвета на Европейския съюз, свързано с ветото за Република Северна Македония (РСМ), внесено вчера в Комисията по външна политика на Народното събрание, предава БТА.

„Моята позиция е ясна и тя е от Консултативния съвет по национална сигурност, от моите обръщения към Народното събрание и българския народ“, посочи държавният глава.

Той определи предложението на френското председателство като стъпка в правилната посока. „Но остават редица въпроси, които трябва да бъдат изяснени, преди да се вдигне ветото“, добави Румен Радев.

Държавният глава присъства днес на церемонията по встъпването в длъжност като член на Управителния съвет на БНБ на Илия Лингорски, който е от президентската квота в управата на Централната банка.