Не бъдете безразлични! Споделете новината:

България няма да позволи да ѝ бъде оказван външен натиск по въпроса за преговорите на ЕС със Северна Македония, заяви в Брюксел президентът Румен Радев

Той каза, че през последния месец европейски партньори са оказвали „неимоверен“ натиск върху София да приеме начало на преговори по време на Европейския съвет, който започва днес в Брюксел, предаде БНТ:

„Няма да позволим да ни бъдат извивани ръцете с лобиране, с медиен и политически натиск. Няма как да кажем „да“, преди да сме видели устойчиви механизми за изкореняване на изопачения разказ и преднамереното отношение към България, преди да сме убедени, че нашата съседка няма да гради своята идентичност върху кражбата на българската история“.

Президентът заяви, че е провел множество разговори с представители на евроинституциите и на страните-членки. Според него те са разбрали, че упреците към България са неоснователни.

В последния момент успяхме да отложим точката за старт на преговори със Северна Македония именно на тази среща, заяви Радев на влизане в Европейския съвет:

„За последните месец и половина България бе подложена на неимоверен натиск от европейските партньори именно на днешният съвет да се даде ход на преговорите за членство на Република Северна Македония. През миналия съвет, през май, заварих България в изолация, сочена с пръст и обвинявана за блокирането на преговорите със Северна Македония и Албания. Но, да кажа, че служебното правителство положи огромни усилия да навакса годините“.

България има ясна позиция за намиране на решение по проблема и държи на надеждни гаранции за устойчиви и необратими резултати в двустранните отношения, подчерта държавният глава.

„Време е да излезем от фамилиарната дипломация пред камерите и да се фокусираме върху прагматичните решения“, бе категоричен той.

Президентът обаче предупреди да не бъдем наивни, тъй като натискът върху България ще продължи.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК