Не бъдете безразлични! Споделете новината:

“Българско кисело мляко” вече ще бъде защитено наименование за произход на продукти, произведени у нас. Решението беше одобрено от ЕК във вторник, съобщиха от пресслужбата на институцията.

“Този традиционен български продукт ни прославя по света заради полезните си свойства и с включването му в регистъра като защитено наименование за произход се създават условия за неговото популяризиране”, заяви министърът на земеделието Кирил Вътев, който участва в заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел.

Вътев посочи, че регистрацията ще даде на преработвателите конкурентно предимство на пазара, а за потребителите ще има допълнителна гаранция за произхода и качеството.

На български език защитеният продукт ще се изписва така: “Българско кисело мляко, а на английски” – Bulgarsko kiselo mlyako.

Името ще бъде добавено към правния регистър eAbrosia, който вече защитава 1641 селскостопански продукти, вина и спиртни напитки на територията на целия Европейски съюз.

Това е вторият български продукт, регистриран като защитено наименование за произход на европейско ниво след “Странджански манов мед”.

В европейските схеми за качество на защитените наименования за произход се взимат предвид няколко фактора. Обозначават се продукти, при които е налице най-тясна причинно-следствена връзка между географския район, в който се произвеждат. Взимат се предвид присъщите им природни и човешки фактори, както и отличителните им характеристики.

Ето как ЕК определя защитеното българско изделие: млечнокисел продукт, който се приготвя от сурово мляко, добито от овце, крави, биволи, кози или смес от тях и произведена в България симбиотична закваска от бактерии Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus, неподлагани на генетична модификация.

В съобщението на комисията изрично се посочва, че благоприятните природо-климатични условия в страната способстват за развитието на млечнокиселите бактерии, използвани при производството му.

Продуктът се характеризира със специфичен свеж, млечнокисел вкус и аромат, които се получават при млечнокисела ферментация под действието на двата микроорганизма. Те трансформират лактозата в млечна киселина и малки количества ацеталдехид и диацетил, които са сред основните вкусови и ароматни съставки на продукта.

Учените смятат, че вкусът и ароматът се дължат на образуването на летливи и нелетливи киселини и карбонилни съединения при ферментацията. Хармоничното съчетание на тези вещества придава на продукта типичните за него вкус и аромат. Типичното българско мляко е с по-висока киселинност спрямо подобни на него продукти, които се доближават по-скоро до хомогенна смес, приличаща на сметана. Отличава го и високото съдържание на живи млечнокисели бактерии.

За да носят защитеното наименование, продуктите на производителите ще трябва да съдържат двете задължителни бактерии в точно определени стойности.

Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.