Всички сме чували за „чудодейните“ свойства на една хубава шкембе чорба при махмурлук. Е, често пъти тази супа присъства на българската рецепта и без преди това да сме прекалили с алкохола.

Но знаете ли, че има и сръбска версия на шкембе чорбата. Тя е по стара национална рецепта, която сърбите си предават от поколение на поколение.

Като всяко ястие от народната кухня има много вариации. Някои смятат, че шкембе чорбата е яхния, други я наричат гъста супа, но същността и най-вече вкусът не се променят от името. А вкусът на шкембе чорбата е наистина добър.

Но след като пробвате сръбския вариант на шкембе чорбата съвсем ще се влюбите в това ястие.

Необходимите съставки на шкембе чорба по сръбски:

  • варено шкембе: 500 г
  • варено месо: 300 г;
  • бульон: 0,5 л.:
  • сладка чушка: 350-400 г;
  • моркови: 250 г;
  • лук: 300-350 г;
  • домати: 1 консерва (400 g)
  • чесън: 6-7 скилидки;
  • масло (за пържене): 20 г;
  • растително масло (за пържене): ~60 g;
  • сол: 25 г

Подправки:

  • натрошен кимион (кимион): 0,5 ч.л.;
  • риган: 1 ч.л;
  • смлян червен пипер: 1 супена лъжица;
  • пушен червен пипер: 0,5 ч.л.;
  • смлян черен пипер: 0,5 ч.л. или малко повече.

Начин на приготвяне на шкембе чорба по сръбски:
Започваме с нарязването на зеленчуци. Тъй като шкембето вече е нарязано на ивици, приготвяме другите зеленчуци. Лук – на четвъртинки (половин пръстени наполовина), моркови – на кубчета, чушки – на половин пръстени или ленти. Просто нарежете чесъна на ситно.

Загрейте растителното масло, добавете маслото, добавете кимиона и чесъна. Кимионът се смята за задължителна подправка за шкембе чорбата по сръбски. Ако наистина не можете да понасяте кимион, можете да го замените с нещо друго.

Лукът се задушава дълго на среден огън до златист цвят, но без да загаря. И едва след това добавете морковите.

Веднага след като морковите омекнат, идва ред на чушката. Запържете до омекване.

Изваждаме доматите от буркана, нарязваме ги на няколко части, добавяме ги, разбъркваме и задушаваме около пет минути.

Сега можете да добавите шкембе и месото (или само шкембе). Слагаме го, поръсваме го обилно с червен пипер, разбъркваме добре и заливаме цялата тази вкусотия с бульона.

Намалете котлона до минимум, докато леко шупне, покрийте с капак и забравете за четиридесет и пет минути. Разбира се, по време на процеса си струва да излезете и да разбъркате няколко пъти, за да не изгори.

След определеното време се отваря, поръсва се с риган и черен пипер, посолява се, разбърква се и се оставя да къкри още десет-петнадесет минути, след което се изключва.

По принцип можете да ядете веднага, но е по-добре да оставите ястието да престои половин час. Шкембе чорбата по сръбски традиционно се сервира с варени картофи, но върви добре и с ориз.

By Дамян Иванов

Главен редактор – Дамян Иванов Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG Контакти – Имейл: [email protected] За нас / ABOUT US