Не бъдете безразлични! Споделете новината:

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • яйца – 3 бр.
  • захар – 150 г
  • масло – 125 г разтопено /може и мас/
  • прясно мляко – 125 г топло
  • ром – 25 мл (или коняк)
  • жива мая – 1/2 кубче (21 г)
  • вода – 25 г за маята
  • лимонова кора – 15 г
  • брашно – 500 г

ЗА ПЛЪНКАТА

  • орехи – 1/2 ч.ч. нарязани
  • захар – 1 с.л.
  • какао – 1 с.л.
  • прясно мляко – 1 с.л.
  • стафиди – 20 г

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разтворете маята в малко топла вода с 1/2 ч.л. от захарта и 1 с.л. от брашното. Разбъркайте и покрийте с прозрачно фолио за да втаса.

Стоплете млякото и разбийте захарта в него. Добавете последователно яйцата, маслото, маята, лимонова кора, алкохола. Изсипете пресятото брашно.

Разбъркайте всичко добре. Получава се рядко тесто, но не добавяйте повече брашно. Оставете получената смес, завита – на топло да втаса. Трябва да удвои обема си.

През това време си пригответе в купичка орехите, какаото, захарта и стафидите. Добавете 1-2 с.л. прясно мляко, колкото да се разтвори в него какаото.

След като тестото втаса си подгответе 2 тавички: намазнете и поръсете с брашно. Оформят се 2 парчета от тестото. Тъй като лепне, просто го оформяте върху леко набрашнена повърхност или си мажете ръцете с мазнина. Разтеглят се, оформят се 2 продълговати ленти, върху които се разпределя част от плънката.

Всяка от лентите се навива на руло и се усуква. После се преплитат една с друга и се поставя в намазнената тавичка. По същия начин се приготвя и вторият продълговат козунак и двете тавички се оставят на топло да втасват.

Когато козунаците втасат ги намажете с разбито яйце и декорирайте с орехи+ захар. Пекат се в предварително загрята фурна на 200°С.

Козунакът без месене е готов.