fbpx

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Четиридесет и девет журналисти са били убити тази година, съобщи международната организация „Репортери без граници“.

Броят на убитите журналисти е значително по-малък от този през миналата година, когато те бяха 90. Тази година са били убити 36 професионални журналисти, десетима журналисти любители и трима сътрудници на медии. Повече от половината са убити в мирни райони, а над 60 процента са станали жертва на умишлени нападения. Нито един не е убит в чужбина. Повече от половината са убити в пет страни: Сирия (10), Мексико (10), Афганистан (5), Пакистан (4) и Сомалия (3). Четиринадесет журналисти са убити в Латинска Америка, която е станала също толкова опасна за тях, колкото и Близкият изток.

Според „Репортери без граници“ в момента по света в затвора се намират 389 журналисти. Повече от половината лишени от свобода журналисти се намират в затворите на три страни: Китай (120), Египет (34) и Саудитска Арабия (32), става ясно от годишния доклад на организацията. В Египет и Саудитска Арабия повечето задържани са вкарани в затвора без да са били осъдени или да им е било повдигнато обвинение. До декември са били отвлечени 157 журналисти, основно в Сирия (30), Йемен (15), Ирак (11) и Украйна (1).

Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.