Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Краят на „политиката за едно дете“ не можа да спре намаляващата раждаемост в Китай, съобщи Би Би Си.

Нивото на раждаемостта е спаднал до най-ниското си ниво от създаването на Китайската народна република преди 70 години – въпреки премахването на „политиката за едно дете“.

Коефициентът на раждаемост е 10,48 на хиляда през 2019 г. – най-ниският от 1949 г., съобщи Националното статистическо бюро.
Броят на бебетата, родени през 2019 г., спадна с 580 000 до 14,65 милиона.

Раждаемостта в страната намалява от години и това е предизвикателство пред втората най-голяма икономика в света.
Въпреки намаляването на раждаемостта, населението на Китай достигна 1,4 милиарда през 2019 г., съобщи статистическото бюро.

Смъртността през 2019 г. е била 7,14 на хиляда – което води до „естествен прираст“ от 3,34%.

През 1979 г. китайското правителство въведе общонационална „политика за едно дете“ – с различни изключения – за забавяне на растежа на населението.
Семействата, нарушили правилото бяха изправени пред глоби, загуба на работа и понякога принудителни аборти.

Но политиката е обвинявана за тежкия дисбаланс между половете – мъжете все още надхвърлят жените с повече от 30 милиона, сочат данните за 2019 г.

През 2015 г. правителството прекрати „политиката за едно дете” и позволи на двойките да имат две деца. Но тази реформа не успя да обърне спадащата раждаемост в страната.

Експертите казват, че това е така, защото облекчаването на политиката не беше придружено с други важни промени, които подкрепят семействата: парична подкрепа за отглеждане на деца и увеличен отпуск по майчинство.

Повечето хора всъщност не могат да си позволят повече от едно дете, казват анализатори.