Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Това обяви на брифинг служебният вътрешен министър.

„Днес изпратих до заместник-главния прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов част от материалите, които министърът на правосъдието е подал във ВСС срещу главния прокурор Иван Гешев за разгласяване на данни от разследващи устройства. Според мен има основание с този въпрос да се занимае НСС“. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков на брифинг след награждаването на директори на областни дирекции за добро изпълнение на професионалните им задължения.

„Надявам се, че в Следствената служба, където има доста качествени следователи с богата подготовка, ще проведат разследване и ще се отоговори на въпроса дали има извършено престъпление от главния прокурор, или не“, допълни той.

„Ако се даде отрицателен отговор – какви ще са мотивите за това? Често напомням, че по два закона в нашата страна е забранено да се разпространяват данни от подлушващи устройства“, коментира още службеният вътрешен министър. Той посочи, че Гешев или прокуратурата по негово нареждане са представили данните от СРС-та по „подреден начин, за да заблудят обществото“ и допълни: „Аз съм поискал, каквото и решение да вземе Сарафов, да бъда уведомен за това“.

На въпрос дали би приел министерски пост, Рашков посочи, че би се замислил, но при определени условия.

От Прокуратурата незабавно коментираха сигнала на вътрешния министър, изпратен до НСС.

„Днес, 27.07.2021 г., в Националната следствена служба е постъпила информация от служебния министър на вътрешните работи г-н Бойко Рашков, съдържаща твърдения за извършени от главния прокурор на Република България деяния, съставомерни по чл. 145а от НК, по чл. 285 от НК, по чл. 287а, т. 2 от НК и по чл. 360 от НК. Посочените състави са от компетентността на Специализираната прокуратура, с оглед на което информацията е изпратена по компетентност на Специализираната прокуратура. Националната следствена служба няма правомощия да образува досъдебни производства. Преценката за наличието на основания за образуване на досъдебни производства е единствено и само в компетентността на прокурор“, категорични са от държавното обвинение.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК