Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Учени опровергаха твърдения за опасност от внесени риби Групери в Черно море. Експертът Дмитрий Куцин обясни, че в момента в Черно море се размножава далекоизточен (корейски) черен костур, който е възможно да изяде крайбрежната фауна, но нищо лошо нямало да се случи в световен мащаб

Хищната лъчеперка риба Групер, за която Кримският аквариум е готов да плати награда от 5000 рубли за улова ѝ в Черно море, се оказа далекоизточен (корейски) черен костур. И сега в Черноморския басейн има увеличение на популацията на тази риба. Това съобщи в ефира на Радио Крим Дмитрий Куцин, старши научен сътрудник в отдела по ихтиология на Федералния изследователски център InBYUM, кандидат на биологичните науки.

„Груперите са различни видове: големи и малки. А тези, които имаме в Черно море, са малки по размер. В този случай имаме внезапно размножаващ се хищник – корейският черен костур“, обясни пред радиото Куцин.

Далекоизточният костур е въведен в Черно море отвън. Едър е и стига до около 4 килограма, храни се с малки рибки, раци и расте бързо. Сега корейският черен костур живее по цялото черноморско крайбрежие. Рибарите го забелязват не само в Крим, но и край бреговете на Кавказ и Турция, пише Нова Варна.

„Може да изяде крайбрежната фауна, но нищо лошо в световен мащаб няма да се случи. Костурът ще достигне максималната граница на популацията, след което ще бъде уловен и ще умре естествено, след което всичко ще се стабилизира“, каза Куцин.