Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Трима мъже са задържани при специализирана полицейска операция в Бургаско. При проверки и обиски са открити 6,5 кг марихуана и голяма сума пари. Спецоперацията е проведена на 26 и 27 март, съобщиха по време на пресконференция в Бургас административният ръководител на Окръжната прокуратура Георги Чинев и директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Калоян Калоянов.

При проверка на лек автомобил, в тайник в задната му част са открити 6,5 кг марихуана, разпределена в 13 пакета. Автомобилът е бил управляван от 44-годишен мъж от Бургас. Задържан е и организаторът (54 г.) на престъпната дейност. В трето лице са открити 308 950 евро, 20 300 долара и 5 000 лева в купюри от 100 лева, каза Калоянов. По думите му наркотикът трябвало да бъде изнесен в Турция.

„Причината за това е разликата в цените на наркотиците в България и Турция. В България 1 кг се търгува за 5000 лева,  Турция – от 10 до 15 хиляди евро. Откритите суми са вследствие на такъв тип престъпна дейност. Става въпрос за трафик на наркотици от България към Турция“, добави Калоянов, цитиран от БТА.

По случая са образувани две досъдебни производства. На организатора е повдигнато обвинение за подбуждане към опит за контрабанда на наркотични вещества, както и за приготовление. На другото лице е повдигнато обвинение за опит за контрабанда. По-късно днес ще бъде повдигнато обвинение за пране на пари, каза прокурор Чинев. Мъжете са задържани до 72 часа и ще бъде изготвено искане за вземане на всеки един от тях „задържане под стража”, заяви Чинев.

Едно от задържаните лица няма присъди у нас. По предварителни данни, за които се очаква потвърждение от чуждите власти, той е лежал в затвор в чужбина. Подбудителят на престъплението преди 17 години е имал криминална проява по отношение на акцизни стоки. Третият задържан е с криминална проява по хулигански подбуди.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК