Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Президентът на България Румен Радев осъди недопустимата и братоубийствена война в Украйна и в присъствието на президента на Полша Анджей Дуда призова за нейното прекратяване.

,,Тази война причинява не само разрушения и страдания, тя е заплаха за международната сигурност и ред. Пред очите ни се срива градената с десетилетия система за сигурност в Европа. Руската агресия в Украйна поставя особено остро въпроса за нашата сигурност. И тук ние, заедно с Полша, сме единни в усилията си за укрепването на източния флаг на Алианса. За създаване на необходимите условия за въвеждане в действие на плановете за степенуван отговор в зависимост от степента на заплахите“, заяви Радев.

Той допълни, че формирането на многонационални бойни групи е част от усилията за укрепването на Източния фланг на НАТО, но подчерта, че това не отменя отговорностите ни като държава, а именно – изграждане и развиване на собствен отбранителен капацитет.

За сравнение Румен Радев посочи, че в Полша разходите за отбрана са се вдигнали от 2,5 на 3% от БВП, а в бъдеще се обмисля този процент да достигне и до 4. Той отбеляза още, че в съседна Румъния вече вървят усилени процеси по модернизация на въоръжените сили.

Годините наред неглижирането на проблемите доведоха до дефицит на способности, поради което са нужни мерки за тяхното преодоляване. Особено критичен в България е проблемът с изтребителната авиация, където ресурсът на двигателите на самолетите изтича до края на тази година, алармира Радев.

По думите му доставката на изтребителите Ф-16 би могла да се реализира около 2030 г. и ако България не предприеме мерки, рискуваме да загробим 110-годишната ни авиация и да загубим нашия въздушен суверенитет.

Да загубим въздушен суверенитет, да абдикираме от нашите съюзнически задължения. И не на последно място – да компрометираме самия проект за придобиване на F-16, защото няма да има кой да лети на него и да го обслужва, добави Радев.

Полският президент е готов незабавно експертни екипи да обсъдят възможността за оказване на съдействие на България за поддръжката на МиГ-29 с възможностите на полската индустрия и военновъздушни сили.

Единни сме и в нашето разбиране за необходимостта от солидарност и обединени усилия за гарантирането на нашата сигурност в бъдеще. Това за нас означава не само развитие на собствения отбранителен капацитет. Означава много повече съвместни учения и тренировки с нашите съюзници на източния фланг и повишена ситуационна осведоменост. Означава по-голяма устойчивост на мобилността и на системата на логистика, заяви Румен Радев.

Президентът работи заедно с колегите си от Румъния и Гърция, за да се подобри нашата инфраструктурна свързаност – жп, шосейна и тръбопроводи за гориво от гръцките пристанища, през България към Румъния.

С Анджей Дуда е обсъдил и възможността да се изгради такава система от тръбопроводи по цялото продължение на източния фланг. Този подход ще бъде предложен и на предстоящата Среща на върха на НАТО след два дни.

Оставаме единни и в нашата ангажираност за оказване на помощ на всички, които търсят спасение от войната. Забележителен е примерът на Полша, където вече са приети над 2 милиона бежанци от Украйна, изтъкна държавният глава.

България вече има оказана подкрепа на над 100 000 украински граждани и страната ни полага всички усилия те да получат подслон, храна, медицински грижи, работа и образование.

Нашият съвместен призив към ЕС е за подкрепа в дългосрочен план за това сериозно натоварване за нашите държави, но това е и наш дълг, от който няма да се откажем, уточни Радев.