Не бъдете безразлични! Споделете новината:

За мен и за всички българи е много важно да чуем дебатите, да чуем доводите на политическите сили и аргументите, с които ще вземат своето решение. Много е важно да отчетем мястото на България и факта, че България има историческа диаспора в Украйна. Важно е да се запази разумът във вземането на едно такова решение. Това сподели пред журналисти в Пловдив президентът Румен Радев относно въпрос, касаещ предоставянето на военна помощ за Украйна.

,,Още в първите часове на войната събрах консултативна среща и много ясно осъдихме агресията на Русия в Украйна. България е лоялен член на ЕС и НАТО. Но имам чувството, че много хора говорят без да имат собствено мнение. Ако нашите партньори им кажат, че не трябва да се предоставя оръжие, защото е опасно и има ескалация, те ще кажат: „Да, не трябва“. Ако обаче кажат „Предоставяйте веднага оръжие!“, те почват да правят точно това“, допълни държавният глава.

За разлика от нашите партньори, България е много по-близо до този конфликт, имаме огромна историческа диаспора в Украйна. Испания, например, зависи от руския газ само на 6%, ние сме много по-зависими, уточни Радев.

Други говорили от невежество, смята още президентът.

Могат ли да отговорят каква е противовъздушната отбрана от Дуранкулак до София, какво е състоянието на изтребителната ни авиация? Докога нашите съюзници ще бъдат тук? Нидерландия са до края на май, а след това? Това никой не го отчита, отбеляза президентът.

Относно БСП той смята, че ръководството на левицата „ще намери такава формулировка, че хем да остане в управлението, хем да остане чисто“, ако се вземе решение за изпращане на оръжие.