Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Общо 12 работници в нелегалната фабрика за цигари в пловдивското село Труд получиха присъди, след като се признаха за виновни и сключиха споразумения с прокуратурата. Сочените за организатори на нелегалното производство все още се разследват.

Разкритата през лятото нелегална фабрика е развивала мащабна дейност – с капацитет за производство на 2 хил. цигари в минута, а разследващите оцениха щетите за бюджета на 15-20 млн. лева месечно. В цеха са работели и граждани на Украйна и Молдова, които живеели в него, без да излизат навън.

Сега Специализираният наказателен съд одобри споразуменията, сключени между прокуратурата и задържаните работници, които са се признали за виновни.

Четирима от обвинените българи са получили ефективни присъди между година и година и три месеца затвор при първоначален общ режим. Те са заемали най-ниските нива в йерархията на престъпната група – пазач, доставчик на храна за работниците, както и техническа поддръжка на помещенията.

Осмината чужденци, работили в производството – украинци и един молдовски гражданин, получават 3-годишни условни присъди с 5-годишен изпитателен срок, както и лишаване от права, информира държавното обвинение.

За организатори на нелегалното производство са сочени трима българи, като разследването срещу тях продължава. От прокуратурата посочват, че предстои срещу тях да бъде изготвен обвинителен акт и той да бъде внесен в Специализирания наказателен съд.

Нелегалната фабрика за цигари в с. Труд бе разбита на 4 юли, като на мястото бе намерена готова продукция за около 3 млн. лева, половината от която натоварена в камион и подготвена за експедиция.

Разследващите посочиха, че производството е без аналог, като в него били инвестирани близо 10 млн. лева, а фабриката е действала в продължение на една година.

В близкото село Ръжево Конаре бе открит и цехът на фабриката, където е рязан тютюнът за нелегалните цигари. Тогава разследващите съобщиха, че цехът е бил покрит с бали сено с таен процеп за минаване и спешен авариен изход – тръба със скейтборд за бързо бягство и фенери.

Живеещите вътре чужденци били снабдявани с храна от българин и общували с останалите от групата с българо-руски речник.