fbpx

Първо училище минава на онлайн обучение

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Часове след заповедта на просветния министър директорите на училища да решават сами дали да преминат на онлайн обучение, първото училище в страната е напът да го стори.

Директорът на 119-о СОУ в София Диян Стаматов вече е задействал процедурата за , съобщи DarikNews.bg. По думите му не би отнело повече от 48 часа дадено едно училище да мине на онлайн обучение.

„Аз самият смятам, че в момента би могло да се вземе като решение от общинския щаб. Но дори това да се забави, в 119-о започнахме всички стъпки за процедура по отношение на преминаване в дистанционна форма на гимназистите. Ще поискам от министъра неговото съгласие това да се случи, с оглед опазването живота и здравето на учениците, но и притеснението ми, че учителите започнаха един по един да окапват“, посочи Стаматов.

Според директора на 119 СУ, столицата е в червената зона с най-висок процент опасност от заразяване сред учители и ученици.

„Гимназиалният етап е първият етап, който би могъл сравнително лесно, безпроблемно и доста бързо да премине в дистанционна среда за един сравнително кратък период. Причините за моето предложение са, че това е етапът, в който учениците са най-големи и дисциплинирани и биха могли бързо да започнат в дистанционно обучение. От друга страна това са учениците, които за голямо съжаление не спазват най-активно дистанцията в училищната обстановка и това води след себе си до сериозни затруднения по отношение на превенцията от разпространяването на Covid-19“, каза още Стаматов.

Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“ също минава изцяло на електронно обучение до 8 ноември.

Със заповед на ректора професор Христо Бонджолов мярката се въвежда и за филиала на университета във Враца и за Педагогическия колеж в Плевен.

През двуседмичния период насрочените изпити и защитите на дисертационни трудове ще се провеждат в електронна среда с отдалечен достъп.

Оставете коментар: