Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Пациент в тежко състояние е бил транспортиран от МБАЛ-Шумен до хеликоптерната площадка на УМБАЛ „Св. Екатерина” в София, а оттам реанимационните екипи са го пренасочили към Военномедицинска академия. Мъжът вече е в стабилно състояние.

След поредица от тренировъчни полети, медицинският екип – д-р Вера Иванова и медицинска сестра Георги Радоев, са изпратени по сигнал за оказване на спешна помощ по въздуха. Сигналът е подаден към Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха 7:30 ч., а хеликоптерът е излетял в 8:02 ч. След това той спира за презареждане в Горна Оряховица, откъдето излита отново. В 9:42 ч хеликоптерът каца в МБАЛ-Шумен, за да транспортира пациента до София.

„От вчера знаем за спешен случай на пациент от Шумен, но тъй като беше лошо времето, не успяха да го транспортират до София. Днес хеликоптерът успя да го транспортира и да кацне на площадката. Жената е в тежко състояние, интубирана е в Шумен.

Ние осигурихме дихателен апарат и кислород, за да може след това да бъде транспортирана към Военномедицинска академия”, коментира пред NOVA проф. д-р Димитър Петков, директор на УМБАЛ „Св. Екатерина”.

От Министерството на здравеопазването припомнят, че още през 2023 г. сто медицински специалисти бяха сертифицирани, след като преминаха през физически, медицински прегледи и обучение в базата на Военномедицинската академия – София.

На 29 май приключи допълнителното обучение на медицинските екипи от „Леонардо“ за работа с медицинската апаратура на борда на хеликоптера.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК