Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Президентът на Русия Владимир Путин ще участва в конференцията за мирно уреждане на конфликта в Либия, която ще се проведе в германската столица Берлин в неделя (19 януари), съобщиха от прессекратариата на Кремъл.

Срещата на високо равнище в Берлин ще се превърне в продължение на опитите за постигане на мир, които започнаха в Москва по-рано този месец, когато враждуващите страни седнаха на масата на преговорите за първи път.

Конференцията в неделя ще събере заедно правителството на националното съгласие на премиера Файез ал Сарадж и Либийската национална армия, командвана от ген. Халифа Хафтар, както и представители на Германия, Алжир Великобритания, Египет, ОАЕ, Китай, Турция и Франция.

По време на престоя си в германската столица руският държавен глава ще обсъди начините за постигане на умиротворяване в северноафриканската страна след почти десетилетие на хаос и сътресения, включително възможността за бързо прекратяване на военните действия, помиряването на враждуващите страни и започването на широк политически диалог под егидата на ООН, уточниха от Кремъл.

Основните споразумения, постигнати от страните, ще бъдат записани в окончателното изявление след приключването на преговорите.

Налице са опасения, че Либия започва да се превръща в „горещ картоф“, подобен на този в Сирия.