Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Руският президент Владимир Путин заяви в петък, че компанията „Газпром нефт“ е готова да започне да запълва газопровода „Северен поток 2“.

Изказвайки се на Международния икономически форум в Санкт Петербург, Путин потвърди, че полагането на тръбите за първата линия на тръбопровода е завършено, като работата по втората линия продължава. Освен това той заяви, че всички линейни работи, включително сухоземните и подводните участъци, по тръбопровода са приключили.

„Първата линия от тръби на газопровода „Северен поток 2“ е успешно завършена, а работата по втората линия продължава. Цялата работа по линията, включително морския участък, е завършена. Този маршрут ще свързва директно газопреносните системи на Русия и Федерална република Германия. Подобно на „Северен поток 1″, той ще обслужва енергийната сигурност на Европа, осигурявайки надеждно снабдяване на европейските потребители като цяло“, заяви Путин.

„Готови сме да продължим да изпълняваме такива високотехнологични проекти с нашите европейски и с други партньори в бъдеще. Очакваме, че логиката на взаимна изгода и взаимна печалба неизбежно ще има предимство пред всички видове изкуствени бариери в настоящата политическа ситуация“, допълни той.

По-рано тази седмица руските власти заявиха, че строителството на газопровода е почти завършено, докато все още остават въпросите дали САЩ ще наложат санкции на газопровода, въпреки че от Белия дом посочиха, че вероятно няма.

Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.