Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Обръщение към руснаците направи и министърът на отбраната Сергей Шойгу
Руският президент Владимир Путин направи обръщение към руснаците. В него той обяви частична мобилизация на населението. Това означава, че тя важи само за руснаците от запас и най-вече тези, които имат опит. Путин подчерта, че преди да заминат на фронта, за тях ще има допълнителна военна подготовка. Руският президент каза още, че целта му е да освободи района на Донбас и че повечето хора в региона не искат да се върнат към това, което той нарече „игото“ на Украйна.

„Считам за необходимо да подкрепя предложението на Министерство на отбраната и Генералния щаб за провеждането в Руската федерация на частична мобилизация. Повтарям, става дума за частична мобилизация”, обяви още в началото на изявлението си руският държавен глава. В телевизионното си изявление той заяви още, че е подписал указ, а мобилизационните мероприятия започват днес.

Причината, която посочи президентът на руската федерация, е „обезпечаване на безопасността на хората в освободените територии в източната част на Украйна”. Путин обяви още, че Луганск е напълно очистена от неонацисти, а боевете в Донецк продължават.

Последва остра заплаха срещу Запада, който, според Путин, е преминал всякакви граници и иска да унищожи страната му. „В своята агресивна антируска политика Западът прекрачи всяка граница. Чуваме непрекъснати заплахи срещу страната и народа ни. Те вече не крият, че Русия трябва да бъде победена с всички средства на бойното поле, а след това лишена от политически, икономически, културен и изобщо от всякакъв суверенитет – с пълно разграбване на страната ни”, каза още президентът ан руската федерация.

Във вторник Държавната дума на Русия прие закон, който включва в руския Наказателен кодекс понятията „мобилизация“, „военно положение“, „военно време“, а също така и наказания за дезертьорство и доброволно предаване в плен.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза, че в рамките на обявената частична военна мобилизация в страната на военна служба ще бъдат призовани 300 000 души, предаде ТАСС.

„Разполагаме с огромен мобилизационен ресурс от хора, които са отслужили – такива, които имат боен опит и военна специалност. У нас те са почти 25 милиона. По този начин разбирате, че тази мобилизация е частична – едва 1 процент или малко повече, 1,1 процент от общия мобилизационен ресурс”, отбеляза руският министър на отбраната в интервю за телевизия „Россия-24”. Шойгу заяви също, че загубите на Русия в хода на войната в Украйна са близо шест хиляди души.

„Не мога да не кажа, отдавна не сме говорили за това, за нашите загуби. Нашите загуби в хода на специалната операция възлизат на 5 937 души”, каза министърът.

Всичко това се случва на фона на предстоящия референдум за присъединяване към Русия в Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка област. Вече стана ясно, че резултатите от гласуването няма да бъдат признати от Съединените щати и ЕС. Темата беше основна в ООН, където се чуха остри критики от страна на световни лидери. Очаква се реакция на и българския военен министър.