Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Руският президент Владимир Путин не възнамерява да въвежда военно положение в страната на фона на инвазията в Украйна. Това каза днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

„Не, това не влиза в плановете му“, каза Песков в отговор на въпрос как ще коментира изявлението на директора на Националната сигурност на САЩ Аврил Хейнс, която предположи, че Путин може да въведе в Русия военно положение за поддържане на „специалната военна операция“ за защита на Донбас.

Говорителят на Кремъл опроверга предположението на бившия съветник на държавния глава Сергей Глазиев за предполагаем планиращ се в Русия държавен преврат. На въпрос на журналисти как ще опише вътрешнополитическата обстановка в Русия, Песков отговори: „Като стабилна“.

„За съжаление не зная върху какво се основават тези изводи (на Глазиев), затова нищо не мога да кажа“, отбеляза говорителят.

По-рано някои медии съобщиха за изявлението на Глазиев, според когото Западът подготвя в Русия държавен преврат, посочва ТАСС.

Отговаряйки на въпрос как ще коментира думите на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел за това, че Европейският съюз не може да стане посредник в преговорите между Москва и Киев, но тази роля може да бъде изиграна от Турция, Песков каза: „Преговорният процес започна без посредници и той доста вяло и безрезултатно продължава без посредници. Макар че високо оценяваме и сме признателни за усилията на нашите турски колеги за създаването на необходимите условия за среща в Истанбул“.