Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Ако Русия имаше 400 000 или повече сухопътни войски през февруари, резултатът щеше да е много различен досега

Президентът Владимир Путин нареди на армията си да увеличи общия брой на войските със 137 000 до 1,15 милиона, най-високото ниво от повече от десетилетие, докато Русия се окопава във войната си срещу украинските сили, подкрепяни от САЩ и техните съюзници, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Краткият указ на Путин, публикуван на уебсайта на Кремъл, не обяснява мотивите за увеличението или откъде ще дойдат новобранците. Русия се обърна към частни военни изпълнители, местни „доброволци“ и новобранци измежду затворниците, за да попълни загубите, които претърпя за шест месеца, откакто нахлу в Украйна. Досега Кремъл избягваше масова мобилизация или дори официално обявяване на война, опитвайки се да ограничи вътрешните последици от кампанията.

Но тъй като напредъкът ѝ на бойното поле спря през последните седмици в лицето на яростната украинска съпротива и нарастващите доставки на модерни американски и европейски оръжия, руската армия е под нарастващ натиск да изпълни обещаните цели на Кремъл.

„Украйна показа, че има войни, за които се нуждаете от по-големи конвенционални сили, за да ги спечелите, защото не можете да използвате ядрени оръжия“, каза Василий Кашин, руски военен експерт от Московското висше училище по икономика.

„Ако Русия имаше 400 000 или повече сухопътни войски през февруари вместо 280 000, които имаше, резултатът щеше да е много различен досега.“

От руските мъже се изисква да служат една година във въоръжените сили, но Кремъл каза, че няма да разполага наборници в Украйна. Но големият брой жертви от конфликта доведе до спекулации, че правителството може да се стреми да наеме повече войници и властите вече са повишили максималната възраст за записване в армията. Колин Кал, заместник-министър на отбраната на САЩ, каза този месец, че около 80 000 руски войници вероятно са били убити или ранени в Украйна за по-малко от шест месеца.

Увеличение, толкова голямо, колкото предвиденото в указа на Путин, може да бъде предизвикателство, като се има предвид намаляващото население на Русия, особено сред по-младите възрасти. Още преди войната Кремъл предлагаше на новобранци от съседни страни шанс за гражданство, ако служат в неговата армия.

„Това е дългосрочна стъпка, а не за настоящето“, каза Кашин за указа на Путин.

За последен път Путин промени числеността на войските през 2017 г., като я увеличи с 13 628 войници, но последният указ я довежда до най-високото ниво поне от 2005 г., когато Русия разчиташе много повече на наборници.

На практика Кремъл разрешава добавянето на наборници за цял допълнителен наборен цикъл — или приблизително половината от техните предвоенни служители на срочен договор.