Рибната борса в Бургас кипи от живот, а най-търсената риба в момента е грацата. Прясна и току-що уловена, тя се изкупува за броени минути. В момента рибарите залагат основно на този улов, а сафридът и попчето се появяват в по-малки количества.
„Ловим само граца, излиза и малко сафрид. Попче хващаме по-рядко. Така ще е цяло лято. Излизаме на риболов в залива, за да не изгубим тренинг. Кърпим мрежи и потягаме морски съдове за големия урожай наесен“, разказа за Труд News кметът на рибарското селище Ченгене скеле – Димитър Янчев, известен още като Брадата.
Цените на пазара варират – килограм пресен сафрид струва 10 лева, попчето е 12 лева, а по-дребният сафрид се предлага за 8 лева. Грацата е сред най-достъпните – наравно с хамсията, която се продава за 3 лева килото. Цацата и черната мида се търгуват по 4 лева.
Рибеното разнообразие е голямо, но и по-скъпите видове не липсват – лаврак за 19 лева, меджит за 12, морска врана за 15, ципура за 18, а леферът достига цена от 30 лева за килограм. Сред тях морската врана се откроява като една от най-предпочитаните напоследък, по думите на търговците.
Грацата се приготвя по разнообразни начини – пържена, на палачинка или на плакия, както повечето по-дребни риби. Цацата остава абсолютен летен хит, особено по крайбрежните кръчми, където се сервира класически – пържена с бира.
Търговците споделят, че много туристи от вътрешността на страната и столицата първо минават през борсата, за да си купят прясна риба, преди да отпътуват към курортите и къмпингите по южното Черноморие. Най-често си я приготвят сами – предимно пържена.

Главен редактор – Дамян Иванов
Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG
Контакти –
Имейл: [email protected]
За нас / ABOUT US