Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Началото на май отново е динамичен. Днес времето ще е хубаво, топличко. В сряда, четвъртък и петък ще има повече дъжд. В петък се очаква да е най-хладно в България, а в събота и неделя, който ще ходи на вилата, на село, ще е добре. За сега се очертава да е много хубаво времето. Но в сряда, четвъртък и петък ще вали и ще гърми. Това коментира пред bTV проф. Георги Рачев.

„В сряда и в четвъртък ще са най-съществените валежи. Температурите ще паднат, в петък ще се понижат със 7-8, а дори и 10 градуса. Но след това температурите бавно ще започнат да се повишават“, коментира той.

„Разбира се, това не значи, че имаме нещо извънредно. По-скоро това е типично майско време“, посочи Рачев.

„А следващата седмица ще я видим малко по-късно“, коментира той.

„Смятам, че 17-18 градуса са типични температури като за морето през май през по-хладните дни тази седмица. Във Велико Търново винаги има по-голяма динамика на атмосферата и валежите в сряда и четвъртък ще са по-съществени, но пък въздухът ще е по-свеж. В четвъртък там да не чакат слънце“, коментира професорът.

„В събота и неделя времето ще е идеално да си навън, само да окосят тревата, защото е пълно с едни малки гадинки, които могат да създадат проблем“, каза още той.

„Мои приятели коментираха, че с изменението на климата в България пролетта стана страшно дълга – от февруари, та чак до май. Не е лошо, даже е добре. Пък и скоро цената на електроенергията ще стане отрицателна“, коментира той.