Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Интензивни валежи започват от 3 май, а на 4-ти вече ще са проливни, сочат синоптичните модели в България.

По-динамично време се очаква в средата на следващата седмица през великденските празници. Тогава има условия за силни гръмотевични бури. Това каза за Bulgaria ON AIR синоптикът Петър Янков.

„Събота и неделя времето ще бъде подходящо за планински туризъм. В събота валежите ще бъдат главно в Западна България, в планинските райони ще превали за съвсем кратко.

Температурите ще бъдат 17 и 23-24 градуса. София отново ще бъде най-хладната балканска столица.

Неделя ще бъде много слънчева, температурите ще се повишат – около 27° в населените места и той е по-подходящият ден за туризъм в планината.

От 3 май започва по-динамично време, така че главно в Западна и Южна България се очакват силни гръмотевични бури, това важи и за Гърция, където нашите сънародници обичат да пътуват. На 4 май се очакват проливни валежи“, поясни още Петър Янков.

Попитан дали сахарският пясък, който оцвети небето над Гърция, можеше да бъде прогнозиран, той отговори: „Тези валежи бяха вследствие на по-активни процеси над Южна Европа, имаше 2 пътя на циклоните – единият е северен, а другият – южен. Тези процеси донесоха въздушни маси от Северна Африка. Подобни процеси ще има и в средата на следващата седмица“.

Очакванията са, че първата половина на май месец ще бъде по-динамична и с повече валежи, както и в края на май.

„Май се държи точно така, както е в нашето съзнание – с повече валежи през първите 10 и последните 10 дни“, каза още Янков.

На сходно мнение е и професор Георги Рачев по БТВ:

Професорът каза и кога се очаква обрат във времето. От сряда едни облачета ще се закачат и от петък, подчертавам, петък, събота и неделя към Гергьовден в следобедните часа доста често и на много места, особено в Западна България, ще има превалявания. Тоест типичното майско време – сутрин е слънчево и много свежо, а в следобедните часове се развива купесто- дъждовна облачност. Бум-бам, извалява се и отново грейва слънце, разкри Рачев.

Според него следващата неделя предстои увеличаване на това дъждовно време, особено в следобедните часове.

Професорът уточни, че няма непрекъснато да вали, както вчера в доста райони на България, но следобед ще има купесто-дъждовна облачност.