Не бъдете безразлични! Споделете новината:

„Ако до 100 000 украинци на месец идват у нас, няма да има проблем със заболеваемостта. Спадът ще компенсира новите огнища, които евентуално ще се създадат. В следващите три седмици се очаква да имаме все повече дни с под 1000 новозаразени“. Това заяви за „Твоят ден“ математикът проф. Николай Витанов.

По думите му Кърджали ще излезе от етапите на COVID плана до 2-3 дни. „Движим се добре. Утре Пловдивския регион излиза от жълтата зона. Отпадането на зеления сертификат върви постепенно. Планът работи, но Омикрон още има. Голяма част от населението не е ваксинирана, а една известна част е доста инатеста. Трендът на смъртността беше пречупен още миналата седмица и ще върви още надолу“, сподели той.

Според него няма да се появи вторичен пик. „Опасността е да не махнем мерките прекалено бързо, но в момента се работи по математически критерий. Пример е завръщането на учениците в класните стаи. От Здравното министерство добре се справиха. На 19 март ще има добри новини, а на 20-ти пада зеленият сертификат“, посочи проф. Витанов.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК