Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Няма нарастване на броя на заразените, които имат нужда от болници. Наблюдава се постоянен запълващ капацитет – колкото пациенти се приемат, толкова се и изписват от болничните заведения. Това заяви проф. Асен Балтов на традиционния брифинг на НОЩ днес.

Той каза, че поне в София има възможност за прием на пациенти, дори при повишаване на броя на заразените.

Наблюдава се разлика в броя на хоспитализираните в страната. Това се вижда в Кюстендил и Бургаска област, където те вече намаляват. Увеличава се нуждата от хоспитализация обаче във Варна и в Пловдив.

Проф. Балтов увери, че болниците имат готовност: „Няма недостиг на кислород. Повечето пациенти имат остра нужда да бъдат поставени на кислород и това е най-важното, което трябва да осигурим“.

„Не се наблюдава този натиск от ноември и декември, когато имаше чакащи и нямаше възможност за хоспитализация“, каза той. Припомни, че „Пирогов“ е била болницата, която е разкрила 50% от капацитета си за COVID болни: „През месец март в „Пиргов“ са били лекувани 1190 пациента с COVID-19. Разходите направени за тях са над 2 милиона лева за лекарства и медицински консумативи. Ако мислите, че това може да бъде покрито с парите, които се дават по клинична пътека, много се бъркате.“

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК