Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Казват, че с първите мартенски дни, пролетта идва. Тя със сигурност е тук, когато видим вече първите щъркели, цъфнали плодови дръвчета и свалим мартеничките. На какво, обаче се казва пролетно равноденствие и кога ще е то в 2024. Нека разберем сега:

Кога е пролетно равноденствие 2024 и какво се прави

През 2024 година пролетното равноденствие ще настъпи на 20 март. Това е момент, в който слънцето преминава екватора от южното към северното полукълбо и по този начин денят и нощта стават равни по продължителност. Този астрономически феномен, при който дневното и нощното време се изравняват се случва два пъти годишно. Единият е в пролетта, а другият в есента. Тогава се отбелязват и съответно началото на пролетта и есента в различните полукълба. И въпреки, че най-често се асоциира с началото на пролетта в северното полукълбо, пролетното равноденствие рядко се пада точно на 21 март.

Кога пак е имало пролетно равноденствие

Последният път, когато се е случило това е било, през 2007 г. Очаква се, да се повтори отново през 2102 г. Отбелязването на този ден също така символизира началото на постепенното увеличаване на дневната светлина и намаляване на нощта, което води до промяна в сезоните в различните полукълба. Тогава настъпва астрономическата пролет в северното полукълбо и есента – в южното полукълбо.

Традиции и обичаи при пролетно равноденствие

Традициите свързани с пролетното равноденствие отразяват началото на обновлението в природата. Това е времето, когато земята се събужда от зимния си сън. Времето, когато снегът се топи, цветята цъфтят и миграционните птици се връщат.

Хората отдавна са отбелязвали този ден с песни, игри и ритуали, които символизират пречистване и ново начало. Препоръчва се да се извършва генерално почистване на дома. При предстоящо такова събитие трябва да се изхвърлят стари и ненужни предмети, да се внесе цъфтяща върба за предпазване от зли сили и болести, и да се извършват ритуали за помирение и любов. Особено внимание се обръща на създаването и поддържането на хармония в личните взаимоотношения. Избягват се негативните емоции и действия.

Още суеверия около първия ден на пролетта

Вярва се, че денят на пролетното равноденствие е идеален за извършването на ритуали, които ще привлекат любов и късмет. Често хората пишат своите желания на лист хартия и ги съхраняват на специално място. Това се прави, с цел да се сбъднат мечтите, в рамките на една година. Цели се още, да се постигнат благополучие и хармония за предстоящия период.